Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A csípős paprikáról
  2024-02-07 22:20:42, szerda
 
  Akik szeretik a csípős, fűszeres ételeket, ugyanakkor fogyókúrázni szeretnének, kihasználhatják a csípőspaprika átmeneti anyagcsere-gyorsító tulajdonságát. Angol kutatók mutattak rá, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét, a felgyorsult anyagcsere során ugyanis a szervezet többet éget el a zsírraktárakból.

Ma már kutatások bizonyítják emésztést serkentő hatását, mivel fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé.

A paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.

Az erős paprika legnagyobb erénye, a kapszaicin révén, fájdalomcsillapító hatásában rejlik. A fájdalomingereket az agyba az úgynevezett "P vegyület" továbbítja. A kapszaicin ennek a vegyületnek a működését zavarja meg, mely hatás kiemelkedő egyes krónikus fájdalmak esetén.

A népi orvoslás hagyományai szerint a paprikából, vagy paprikából és más növényekből együtt- különféle szesszel készült kivonatokat külsőleg reumás bántalmak kezelésére használják. Ezek, hasonlóan a külső csalános kezeléshez, melegérzést okoznak, melynek hatására a bőr erősen kipirul, a bőrszövet sok vért kap, és a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások, gyulladások belülről csökkenthetők.

Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes, mely szintén nem közömbös szempont a reumás megbetegedések esetében, mivel a húgysavlerakódás fontos tényező kialakulásukban.

A mai gyógyászat kapsziacintartalmú krémeket, kenőcsöket alkalmaz egyéb eredetű fájdalmak enyhítésére is, mint például a cukorbaj okozta idegkárosodás, mely súlyos boka- és lábfájás formájában jelentkezik.

Hatásos lehet a fej egyik oldalán jelentkező, rendkívül erős fájdalom, a sokakat érintő migrén esetében is. Ez esetben a fejfájással megegyező oldalon lévő orrcimpánk belső részére dörzsöljünk kapszaicin-készítményt. Ez a bedörzsöléses módszer alkalmazható fogfájás esetében is. Mivel a viszketésérzetet ugyanazok a receptorok észlelik, mint a fájdalmat, a kapszaicin övsömör és herpeszvírus esetén is kifejti jótékony hatását. Az övsömört felnőttekben ugyanaz a vírus okozza, mint gyerekekben a bárányhimlőt. A test két oldalán jellegzetes viszkető kiütés, majd felsebesedő kérges kelések jellemzik. Súlyosabb esetekben (időseknél, más betegségekben szenvedőknél) krónikus fájdalmak kísérik.

Pikkelysömörben a bőrelváltozások területén a bőrerek hosszan, tartósan kitágulnak. Amerikai orvosok több beteget kezeltek oly módon, hogy testük egyik oldalát kapszaicin tartalmú, a másikat pedig csak vivőanyagot tartalmazó kenőccsel borították be. Hat hét elteltével figyelemre méltó volt a változás: a kapszaicinnal kezelt testrészen a bőrelváltozások nagy része jelentősen csökkent, a pirosság, a viszketés és a bőrégés kínos érzése igen nagy mértékben enyhült.

Ételben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást és, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad.

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást.

Elűzi az álmosságot és felfrissít. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása. A helyi vérkeringést is fokozza, ezért alkoholos kivonata hajhullást megelőző szerként is bevált. Ugyanezen oknál fogva kipróbálhatjuk a hideg lábak felmelegítésére is, melyhez nem kell más, csupán egy zokni, ebbe tegyük bele az őrölt paprikát, és persze húzzuk fel!

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: orrmelléküregben, bioflavonoidokat, viszketésérzetet, húgysavlerakódás, bőrbetegségeket, zsírraktárakból, torokgyulladást, izomfájdalmakra, eredményességét, nyálkahártyáját, bőrelváltozások, kialakulásukban, felmelegítésére, kihasználhatják, pikkelysömörben, tulajdonságait, bedörzsöléssel, kipróbálhatjuk, megbetegedések, idegkárosodás, kiaknázhatjuk, elválasztását, megelőzhetjük, nyálkahártyát, csökkenthetők, betegségekben, bedörzsöléses, megbetegszünk, kapszaicinnal, tulajdonságát, csípőspaprika, szenvedőknél, fogyókúrázni, semlegesítik, felnőttekben, gyomornedvek, csípőspaprika átmeneti, erős fűszerezés, fogyókúra eredményességét, felgyorsult anyagcsere, szervezet többet, gyomornedvek elválasztását, étel lebontását, paprika termése, szabad gyököket, sebek gyógyulását, erős paprika, kapszaicin révén, kapszaicin ennek, működését zavarja, népi orvoslás, külső csalános,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Png nő  Png fotel  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szívem tiéd  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nagyon különös  A jó emberek mindig szépek mar...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Kövesd a cowboyt!  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindig jusson idő nevetni  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Szép estét  Nem számIt  Szabolcska Mihály – Ákác...  Lóhere  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy bizonyos határt  Lóhere  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Nem számIt  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Png kislány  Png telefon  Irgalom és ítélet  Gonosz démon-álarc  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Egy hatékony szolga  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Adakozás  Lóhere  Bertolt Brecht -től idézet  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Albert Einstein gondolata  Éretlen vers  Szép estét  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Elköszönt  Png fotel  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Egy bizonyos határt  Hiányzik  Bounty krémes  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Ágai Ágnes – Csendélet  210 éve született a SZÓZAT meg...  Sokan azt tartják  Szép estét  Facebookon kaptam  Reggel van  Kerüld el az evangélium örömén...  Esti kép  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png telefon  Erdőn  Soha ne kedvezz... 
Bejegyzés Címkék
csípőspaprika átmeneti, erős fűszerezés, fogyókúra eredményességét, felgyorsult anyagcsere, szervezet többet, gyomornedvek elválasztását, étel lebontását, paprika termése, szabad gyököket, sebek gyógyulását, erős paprika, kapszaicin révén, kapszaicin ennek, működését zavarja, népi orvoslás, külső csalános, reumatikus fájdalmakat, reumás megbetegedések, húgysavlerakódás fontos, cukorbaj okozta, sokakat érintő, fejfájással megegyező, bedörzsöléses módszer, viszketésérzetet ugyanazok, receptorok észlelik, kapszaicin övsömör, övsömört felnőttekben, vírus okozza, bőrelváltozások területén, bőrerek hosszan, másikat pedig, kapszaicinnal kezelt, bőrelváltozások nagy, bőrégés kínos, orrmelléküregben megtapadt, eldugult orrnak, gyomorba érkezve, tüdőben lévő, hörgőkben pangó, helyi vérkeringést, hideg lábak, őrölt paprikát, orrmelléküregben, bioflavonoidokat, viszketésérzetet, húgysavlerakódás, bőrbetegségeket, zsírraktárakból, torokgyulladást, izomfájdalmakra, eredményességét, nyálkahártyáját, bőrelváltozások, kialakulásukban, felmelegítésére, kihasználhatják, pikkelysömörben, tulajdonságait, bedörzsöléssel, kipróbálhatjuk, megbetegedések, idegkárosodás, kiaknázhatjuk, elválasztását, megelőzhetjük, nyálkahártyát, csökkenthetők, betegségekben, bedörzsöléses, megbetegszünk, kapszaicinnal, tulajdonságát, csípőspaprika, szenvedőknél, fogyókúrázni, semlegesítik, felnőttekben, gyomornedvek, bárányhimlőt, vérkeringést, fertőtlenítő, alkalmazható, köszönhetően, herpeszvírus, vérnyomásúak, szeretnének, mirigyekhez, lerakódások, fájdalmakat, gyulladások, jellegzetes, hagyományai, vegyületnek, vivőanyagot, úgynevezett, növényekből, gyógyulását, melegérzést, hámszövetet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.